Mezinárodní kuchyně
Dnes pro změnu výprava za kulinářskými krásami cizích zemí
Druhej obrázek bohužel nemá s čokoládou nic společnýho. Jedná se o tradiční finskej velikonoční pokrm mämmi, vyráběnej prý ze sladu a podávanej se spoustou cukru a smetany. Gaëlle chutnal, mě jen první lžička. Podivná tmavě hnědá hmota je natolik hutná, že jsem měla problémy do sebe tu druhou dostat (a to nemluvím o předcházejících dvou hlavních chodech a následujících 5 druzích dezertů). Názory samotných Finů na mämmi se rozcházejí – náš hostitel ho prý pro jistotu nikdy neochutnal.
Jedním z typických ruských jídel jsou pelmeně. Vypadají jako východní variace na tortellini a podávají se s koprem a zalité smetanou. Tyhlety jsem si dala v restauraci a chutnaly výborně, uvidíme, jak to dopadne s těma mraženýma, který jsem přivezla za poslední ruble.
Postupně se dostáváme zpátky do Evropy, tentokráte do Litvy. Na obrázku vidíte přípravu cepelínů, knedlíků plněných mletým masem, který nemají moc daleko k našim chlupatým knedlíkům. Vůbec litevská kuchyně není zas tak odlišná od naší – při jiný příležitosti jsme ochutnali jedno z jejich nejobvyklejších jídel, bramborový placky, ze kterých se vyklubaly trochu nedomyšlený bramboráky (možná to bylo kuchařem, ale bez česneku a majoránky to prostě nemůže bejt ono…).
Jedním z typických ruských jídel jsou pelmeně. Vypadají jako východní variace na tortellini a podávají se s koprem a zalité smetanou. Tyhlety jsem si dala v restauraci a chutnaly výborně, uvidíme, jak to dopadne s těma mraženýma, který jsem přivezla za poslední ruble.
Postupně se dostáváme zpátky do Evropy, tentokráte do Litvy. Na obrázku vidíte přípravu cepelínů, knedlíků plněných mletým masem, který nemají moc daleko k našim chlupatým knedlíkům. Vůbec litevská kuchyně není zas tak odlišná od naší – při jiný příležitosti jsme ochutnali jedno z jejich nejobvyklejších jídel, bramborový placky, ze kterých se vyklubaly trochu nedomyšlený bramboráky (možná to bylo kuchařem, ale bez česneku a majoránky to prostě nemůže bejt ono…).
No, a jelikož jsem docela obklopená Francouzama, to by v tom byl čert, aby se mi nenaskytla možnost ochutnat několik pořádně plesnivých sýrů. Ve Finsku je neseženete (leda za nekřesťanský peníze), takže všichni moji Francouzi permanentně teskní po národním pokladu a veškeré návštěvy z domova náležitě vítají. A samozřejmě zcela právem. Pro mě byl nejlepší ten z kravského mléka… S trochou chleba a sklenkou vína… Ňam, doma by mě nepoznali.
A nakonec zpátky domů – můj neblahý pokus o české buchty. Těsto mi pořádně nevykynulo a málem jsem je připálila… Prý chutnaly, ale rozhodně jsem jim dobrou reklamu neudělala. No, příště se to pokusím napravit :-) Ještě jsem se chtěla pochlubit obrázkem z oběda, který se podával na trajektu – ohromný bufet plný rozmanitých pochutin včetně kaviáru, který jsem poprvé v životě snobsky ochutnala. Ale ještě se ke mně nedostaly fotky, tak třeba někdy příště. A na úplný závěr musím dodat: díky bohu, že už mám kolo a můžu některý kalorie vypotit. Jinak byste mě nepoznali a vrátila bych se jako Bibendum (neboli panák Michelin). :-)
3 komentáře:
Já bych si dal nejvíc ty pelmeně, pak to divný mammi a zajedl bych to kaviárem!!! Chvilku jsem se snažil oslintat obrazovku, sežrat všechny ty fotky, ale bez úspěchu :((( Tohle mi nedělej. Tak, teď mi kručí v břiše a mám na něco chuť. Jdu se podívat do ledničky, třeba tam bude nějakej kaviár...ok, tak aspoň něco!!!
Martinka: Jaká že je to soutěž s bazalkou? Nejedná se o to, kdy chcípne ta bazalka v Modřanech? Fakt je, že už má namále...Sorry, Elis, fakt se snažim, ale je to hrozná haluz...A co Martinka tipuje?
Sakra, ten anonym byl taz, abyste věděli...
Okomentovat